Десерти

Чоколадна торта со јагоди

За околу 12 порции потребно ви е:

За желето до Јагоди:

10 (300 гр.) свежи или замрзнати јагоди, исечени на четвртини
2 суп.лаж. (30 гр.) Шеќер
1/2 суп.лаж. (5 гр.) желатин во прав
2 суп.лаж. (30 мл.) ладна вода

За Чоколадна торта:
3/4 чаша (100 гр.) брашно
1/4 чаша (30 гр.) какао во прав
3/4 лажиче (5 гр.) сода бикарбона
1/2 лажиче сол (2 гр.)
1 јајце
1/2 чаша (100 гр.) шеќер
1 лажица (5 гр.) екстракт од ванила
3 суп.лаж. (45 гр.) Масло
100 гр. Млеко во прав
(100 мл.) врела вода

За Бело чоколадо:
230 гр. бело чоколадо, се сече на мали парчиња
160 гр.крем шлаг
400 гр.  крем шлаг (35% масти), изладен
2 лажици (7 гр.) желатин во прав
3 суп.лаж. (45 мл.) ладна вода

За Чоколадно” огледало” Глазура:
100 гр.  млеко
175 гр. чоколада, сече на мали парчиња
150 гр. Шеќер
100 мл. вода
1 суп.лаж (10 гр.) желатин во прав
1/4 чаша (50 мл.) ладна вода
3 суп.лаж (25 гр.) какао во прав

СЛИЧНИ РЕЦЕПТИ

Едноставен колач со вишни и ореви

mojakujna

Торта “Изненадување во кутија” со малини

mojakujna

Брза торта без брашно

mojakujna